Dagens foreldregenerasjon er visst nok bekymret over at poden spiller dataspill, og “mange ser for seg en generasjon på vei over stupet“. Problemet er bare at det har vi hørt før, fra dagens besteforeldregenerasjon. At spillekspert Rune Fjeld Olsen i VG forsøker å avdramatisere utviklingen er prisverdig, men det er like fullt vanskelig å dele hans forståelse for denne bekymringen.

Det den gang hysterisk populære skytespillet Doom, viden anerkjent som spillet som populariserte genren, ble lansert 10. desember 1993. Barn som ble født samme dato kan i skrivende stund kjøpe sin egen øl i butikken om én måned og én dag. Det er over 15 år siden enda mer populære Quake, det første skytespillet som populariserte faktiske 3D-effekter, ble sluppet.

En gjennomsnittlig førstefødende i 1998 – samme år som oppfølgeren var verdens mest populære online-spill, og samme år som Half-Life (solgt i over 8 millioner eksemplarer) kom ut – er i dag 40 år gammel og har 2,24 barn selv. Hvis du kjøpte deg en PlayStation da den var siste skrik er du sannsynligvis forelder til en 10-åring i dag. Gratulerer.

Forsinket panikk

Dagens foreldregenerasjon har med andre ord lite å få panikk over, da de etter all sannsynligvis sitter i foreldremøter med ihuga “spillnerder” – forhenværende eller nåværende sådanne – om de da ikke er ihuga spillnerder selv. Det er betimelig å minne om snakket om “MTV-generasjonen“, som ville gå tapt fordi den satt og så på musikkvideoer og Beavis & Butthead dagen lang. Gjennomsnittlige mennesker i denne “tapte generasjonen” kan i disse dager vente sine første barnebarn.

Panikken rundt dataspill er med andre ord godt og vel forsinket. Kanskje problemet er at vi ikke har fått noen ny teknologisk nyvinning som barna har monopol på, og de voksne ikke forstår; så dagens foreldre må resirkulere sine egne foreldres frykt? Eller kanskje det er verdt å skule litt i retning av samme VG som nå tar spill i forsvar; da for sine gamle synder – løst sammenraskede artikler – om at dataspill fører til fedme og depresjon eller barn som er nærmest psykotiske.

Oppdatering: 46 minutter etter dette innlegget ble publisert slapp VG følgende sak: Foreldre kjøper voldelige spill til barna. Da passet det seg ikke så godt med “gamle” synder likevel; VG kjører på i samme stil som alltid.